Actueel

 • PROGRAMMA 2018

  Het wordt weer een boeiend jaar in het Pluimveemuseum.
  Naast de vaste collectie, de eierveiling en de hoendertuin met speeltuin voor de kleintjes zijn er weer allerlei bijzondere activiteiten.
  • Expositie koffiekamer: “Eigenzinnige eieren”

  • januari – december

  Het begon als een grap van Marianne Vulperhorst toen ze een “portretje” maakte met als titel Eileider en dat op facebook plaatste. De enthousiaste reacties stimuleerden haar nog veel meer “Ei-portretjes” te maken. Geniet in de koffiekamer van de grappige en creatieve kunstwerkjes van Marianne Vulperhorst.

  • Wisselexpositie C.S.Th. van Gink (1890-1968): ‘Niet alleen pluimvee’

  • januari – december

  Vijftig jaar geleden overleed Cees van Gink die vooral bekend staat om zijn afbeeldingen van pluimvee. Op zijn aquarellen, gouaches, olieverfschilderijen en pentekeningen zijn echter ook andere huisdieren te zien, zoals honden, konijnen en cavia’s.

  • Wisselexpositie P. Sluis

  • januari – december

  De naam was in de vorige eeuw een begrip, met name op het gebied van pluimvee- en vogelvoeders. Velen zullen zich het bekende logo nog herinneren. Sinds het begin in 1890 groeide P. Sluis sterk, met in de hoogtijdagen 275 tot 300 werknemers en een breed scala aan vogel- en (pluim)veevoeders. Een boeiende overzichtstentoonstelling!

   

  • Kinderkippenclub

  • Elke zaterdag tussen 10.00 en 11.00 uur(vanaf 10 maart)

  De Kinderkippenclub van het Nederlands Pluimveemuseum krijgt ook dit jaar een vervolg. Het zesde seizoen start zaterdag 10 maart. Jeugd tussen de 10 en 12 jaar zijn elke zaterdag tussen 10.00 en 11.00 uur welkom in het museum aan de Hessenweg.

   

  • Workshop kipschilderen

  • 4 januari; 1 maart; 3 en 10 mei; 19 en 26 juli; 2, 9, 16 en 23 augustus; 25 oktober; 27 december

  Op de genoemde datums kunt u tussen 10.00 en 15.00 uur deelnemen aan de workshop kipschilderen. Breng onder deskundige leiding een kip of ei op doek tot leven. Een mooie uitdaging voor jong en oud. Naast de toegangsprijs wordt een bijdrage van € 5,00 p.p. gevraagd voor de materiaalkosten.

  • Knutseldagen voor kinderen

  • 2 januari; 27 februari; 1 en 8 mei; 17, 24 en 31 juli; 7, 14 en 21 augustus; 23 oktober

  Van 10.00 – 16.00 uur kunnen jonge bezoekers zich bezig houden met knippen, plakken, tekenen of ander knutselwerk. Een leuke afwisseling in de vakantie. Deze activiteit is, afgezien van de entreekosten, gratis.

  • Paaseieren zoeken

  • 30 en 31 maart, en 2 april

  Eieren zoeken in de hoendertuin voor kinderen tot 12 jaar. Er is zelfs een gouden ei bij. Wie het vindt gaat met een leuke prijs naar huis.

  Tijden:
  vrijdag 30 maart: 15.00 uur; zaterdag 31 maart: 11.00, 13.30 en 15.30 uur; maandag 2 april (Tweede Paasdag) 11.00, 13.30, 15.30 uur.

  • Eieren keuren

  • 31 maart

  Op de zaterdag voor Pasen is de pluimveespecialist Gert Riezebos in het museum aanwezig om eieren te beoordelen. Hoe gaat het uitbroeden van eieren, wat zit er precies in een ei en waarom zijn eieren zo gezond? Wie het weten wil kan met enkele eieren naar het museum komen.

  • Lentemarkt

  • 12 mei

   

  Op deze dag wordt van 10.00 – 16.00 uur weer een grote Lentemarkt gehouden op het parkeerterrein rond ons museum. Het aanbod bestaat uit allerhande streekproducten, handwerkartikelen en ambachtelijk of biologisch etenswaren. Ook staan er kramen met sieraden, (kinder)kleding, woondecoratie, cadeauartikelen, keramiek en cosmetica. Voor wie trek krijgt is er ijs, broodje ei, of hamburger.

  Kijk, daar, Kuukel!

  kuukel 2013Kuukel is de held van het Pluimveemuseum. Hij wijst de weg bij het zoeken naar antwoorden op de speurbrieven voor de jonge bezoekers.

  Altijd weer spannend!

  Leskisten voor basisscholen

  leskistHet Pluimveemuseum heeft gratis leskisten te leen voor projecten op basisscholen over kip en ei. De inhoud van de kisten is samengesteld door onderwijsdeskundigen en sluit aan bij de vakgebieden rekenen, taal, schrijven, handvaardigheid, bewegingsonderwijs en techniek.

  Spelenderwijs leren over alles wat met de kip en het ei te maken heeft.

  Er zijn leskisten voor de groepen 1-2; 3-4; 5-6 en 7-8 van de basisschool.

  En natuurlijk is het ook leuk om zo’n project af te sluiten met een bezoek aan het Pluimveemuseum.

  Voor meer informatie en het reserveren van een leskist kunt u terecht bij het Pluimveemuseum,
  tel. 0342-400073, e-mail info@pluimveemuseum.nl

 • helejaarNL

  We zijn in 2018 geopend van 2 januari t/m 29 december, dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.
  Ook open op 2e Paasdag en 2e Pinksterdag en op de maandagen in de landelijk aangegeven schoolvakanties, m.u.v. 31 december. Gesloten op 1e en 2e Kerstdag.

  Meisje-met-kuikentje

  Het Jaar 2018

  Ook dit jaar zijn we weer het hele jaar open. Hiernaast vindt u een beschrijving van de boeiende wisselexposities die we voor u samengesteld hebben. De  “Ei-portretjes” van Marianne Vulperhorst in de koffiekamer roepen minimaal een glimlach op. Geniet van de schilderkunst van C.S.Th van Gink. Ontdek het verhaal achter het eens zo beroemde bedrijf van P. Sluis. Uiteraard houden wij toppers als de traditionele veiling in stand.

  Ook voor de jeugd blijft het Pluimveemuseum interessant. De speurbrieven maken een bezoek echt gaaf. En wat dachten jullie van de veiling, het knutselen of kipschilderen. Een bezoekje aan de hoendertuin en de speeltuin hoort er natuurlijk ook bij.